Европейският съд по правата на човека (ECHR) постанови, че задължителната ваксинация може да се разглежда като необходимост в демократичните общества, информира АФП.

Ключовото съдебно решение е във връзка с жалба на чешки семейства срещу задължително ваксиниране на децата.

"...Мерките могат да бъдат разглеждани като "необходимост в демократичното общество", мотивира съдът решението си и отбелязва, че чешката здравна политика е в съответствие с "най-доброто" за децата.

Съдът допълва, че целта е всяко дете да бъде предпазено от сериозни заболявания чрез ваксинация или изграждане на стаден имунитет.

В резултат на това съдът заключи, че няма нарушение на Член 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи, която е свързана с право на зачитане на личния и семейния живот.

За първи път евросъдът излиза с решение за задължителната ваксинация срещу детски заболявания. Експерти коментират, че решението може да окаже огромно влияние върху всяка политика за задължително ваксиниране срещу коронавируса.

В Чехия е задължително ваксинирането на деца срещу 9 заболявания, включително дифтерия, тетанус, морбили, хепатит Б и други.

Чешки родители внесоха жалба в европейския съд, след като бяха глобени за отказ да ваксинират децата си. Поради същата причина властите отказват достъп на деца до детски градини.