Фалшивите данни са толкова голяма заплаха за икономиката и финансовата стабилност, колкото и фалшивите новини за политиката.

Това заяви високопоставен представител на Европейската централна банка, цитиран от Ройтерс.

Членът на Управителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьор отбеляза, че широкоразпространените данни с ниско качество водят до риск от икономическа мания и паника.

Откакто изкривени обществени възприятия могат да променят курса на валутната политика, ЕЦБ все повече разчита на мащабни анализи на новините, за да установи дали съобщението е правилно прието, поясни той.

Но това, по думите му, носи риск от експеримента "маймуна пред огледало", имайки предвид поведенчески опит, при който не е ясно дали животното се разпознава пред огледалото или смята, че е различно животно.

Както има безпокойство относно доминиращите в социалните медии фалшиви новини, така има и риск от фалшива, или най-малко с лошо качество, статистика, която да измести тази с по-доброто качество в публичния дискурс, добави Кьор в Париж.

Действията на икономически агенти могат по-малко да се опират на реална деятелност и повече да клонят към мании и паники, което очевидно ще окаже отражение върху икономическата и финансова стабилност, подчерта той.