Загуби от близо €6,8 млрд. се очакват, ако Европейската комисия (ЕК) върне визите за гражданите на САЩ за една година. За това предупреди еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос пред Европейския парламент.

Освен това ще бъдат изгубени 140 000 места в туристическата индустрия на Стария континент, а броят на американските туристи ще се свие с 22 %.

Председателят на парламентарната комисия Клод Мораес посочи, че въпросът с визите е принципен за равнопоставеността в отношенията на ЕС със САЩ, след като Белият дом все още изискват визи от гражданите на пет държави от ЕС - България, Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Евродепутатът Филиз Хюсменова (АЛДЕ, ДПС) посочи, че е крайно време ЕК да вземе решителна позиция. По нейните думи различното отношение към гражданите на ЕС е недопустимо. Мария Габриел (ЕНП, ГЕРБ) призова за съгласувани действия между ЕК и държавите от ЕС.

ЕК трябваше да представи този документ през април, когато бе официално изяснено, че САЩ все още изискват визи за някои граждани на ЕС. Според правото на ЕС комисията трябваше да предложи тогава връщането на визите за американци временно, за срок от 12 месеца.