Около 3000 души са евакуирани, след като жителите на новоизградена сграда - кулата "Опал тауър" в Сидни, Австралия са чули "шумове", съобщава БиБиСи.

Полицията потвърждава, че е намерена пукнатина в 33-етажната кула в Олимпийския парк, след съобщенията за шум на 10-ия етаж. Инженери съобщават, че кулата се е изместила във височина с 2 мм, съобщават местни медии.

Зоната за евакуация и безопасност е 1 километър поради възможното засягане на други сгради. Имейл е изпратен до жители на близка жилищна сграда, че евакуацията е наредена, защото "има потенциална опасност кулата да се срине", допълва "Сидни Морнинг Хералд".

Специалисти проверяват 10-ия етаж и пукнатината и преценяват дали сградата е безопасна, коментира Грег Уайт, говорител на пожарната и спасителна служба в Нов Южен Уелс. "Проверихме, полицията, пожарната и спасителната служба евакуират около 3000 души от сградата и околните райони", допълва той.

"Опал тауър" е завършена по-рано тази година и е описана от предприемача "Екоув", като "сграда с триъгълна форма със зелени стени и живи растения, вградени във фасадата и издигнати дворове на всеки пет нива". 

Сградата разполага с 392 апартамента. Говорител на "Екоув" обяснява, че са наясно с "опасенията" и строителят е "уведомен".