Повече от 810 000 души, живеещи в южните и югозападните префектури на Япония, получиха заповед незабавно да се евакуират поради приближаване до тайфуна Хайшен, предаде "Спутник", позовавайки се на NHK.

Евакуацията беше препоръчана на още 5,5 милиона души в 10 префектури на страната. Според японските метеорологични представители Хайшен в 17:00 местно време е бил на 70 километра (43 мили) от южния остров Якушима в страната и е бил на път на север с 35 километра в час (22 мили на час).

Последните данни показват, че атмосферното налягане в центъра на "Хайшен" е 945 хектопаскала, докато мощността на вятъра е 162 километра в час, а поривите са до 216 километра в час.

Очаква се "Хайшен" да удари японския остров Кюшу тази вечер. 

По информация на "Ройтерс" премиерът Шиндзо Абе ще се срещне със съответните министри от кабинета, за да обсъдят аварийното реагиране при тайфуна.

Тайфунът е спрял електричеството на над 3000 домове в Окинава, най-южната островна префектура, и над 8000 домове в Амамиошима, според националната телевизия NHK.

Съобщава се за две наранявания, според FDMA, но властите съветват най-високите нива на предпазливост за тайфуна.

Мощен тайфун заплашва Япония

Мощен тайфун заплашва Япония

Хайшен ще удари Окинава

"Очаква се районите, в които минава тайфунът, да се наблюдават рекордно силни ветрове и вълни", каза метеорологичен служител на пресконференция по националната телевизия.

"Призовавам всички да внимават максимално, да следват инструкциите на местните власти и да защитят собствения си живот. След като влезете в район с силен вятър, може да не успеете да се придвижите на по-безопасно място", допълва той.

Очаква се тайфунът да има атмосферно налягане от 935 хектопаскала в центъра си и устойчиви ветрове до 234 км в час до понеделник, съобщи метеорологичната агенция.

Центърът на тайфуна беше близо до Якушима, остров на около 100 км (60 мили) южно от град Кагошима, като се движеше на северозапад със скорост 30 км / ч.

Лошото време в Япония спря издирването на изгубен кораб

Лошото време в Япония спря издирването на изгубен кораб

43-ма души екипаж и 6 000 говеда

Тайфунът се очаква да наближи островите Гото на запад от Нагасаки около полунощ и след това да се премести на Корейския полуостров в понеделник, според японската метеорологична агенция.

Високи вълни обрушиха югозападния бряг на Кагошима и силен вятър разтърси улични табели, показа видеото на NHK.

Авиокомпаниите са отменили повече от 500 полета, заминаващи от Окинава и южната част на Япония, съобщи NHK.

Бреговата охрана на Япония спря издирването на екипаж, изчезнал от кораб за добитък, който се преобърна в Източнокитайско море за втори ден заради тайфуна.

Тайфунът Хайшен следва тайфуна Майсак, който се разби в Корейския полуостров в четвъртък, оставяйки поне двама мъртви и хиляди временно без ток.