Топящ се ледник, голям колкото катедралата, има опасност да се разпадне заради горещото време, което налага евакуацията на част от италианска алпийска долина, съобщава "Ройтерс".

Специалисти в хеликоптери разбраха, че ледникът Планпинцо на височина от около 2800 метра в долината Ферет в масива Монблан се плъзга опасно.

Топлинна вълна е създала слой вода под ледника, който е съставен от около 500 кубически метра лед - приблизително размерите на Миланската катедрала, което го прави по-податлив на счупване.

"На скалата има огромен блок лед и може да се отдели за миг", коментира експертът Фабрицио Троильо на уебсайта на "Кориере дела сера".

Около 75 жители и туристи в домове или хотели в застрашената част на долината са евакуирани, а полицията слага препятствия, за да предотврати навлизането на други.

Застрашената част от долината е разделена на "червена зона", която може да поеме директен удар и "жълта зона", която може да пострада от ударни вълни, причинени от изместване на въздуха и други вторични ефекти.

Местните представители заявиха, че много туристи в части от долината, които не са пряко застрашени вече са избрали да напуснат.

"Сезонът вървеше добре, въпреки пандемията COVID", заяви Якопо Нитри, който притежава малък хотел в района. "Трябваше да изпратя 25 клиенти и да отменя някои резервации. Ако ситуацията не бъде разрешена през следващите няколко дни, това ще бъде катастрофа."

Подобна евакуация се проведе миналия септември, когато същият ледник показа признаци на нестабилност, което продължи няколко дни.

Топящ се ледник заплашва долина на Монблан

Топящ се ледник заплашва долина на Монблан

Ледникът е разположен на връх Гран Жорас