През 2015 година нито един алпинист не е покорил Еверест – най-високият връх на Земята, пише „Вашингтон поуст”. За последно това се е случило през 1974 година.

Информацията е потвърдена пред изданието от алпинисти, дългогодишни наблюдатели на най-високата точка на планетата и база данни, свързана с Хималаите, която включва информация за експедициите, тръгващи от непалската част на планинската верига.

Вестникът припомня, че през април лавина, предизвикана от силното земетресение, разтърсило района, отне живота на 24 души – най-смъртоносният ден в историята на алпинизма. Земетресението от 7,8 по Рихтер, ударило Непал, отне живота на повече от 8 хиляди души и рани над 21 хиляди.

Алън Арнът, журналист, който е бил в района на Еверест по време на земетресението, каза пред изданието, че непалското правителство никога не е забранявало изкачването на върха, но шерпите (местни жители, наемани като водачи или носачи от експедициите в Хималаите) са престанали да използват основния маршрут, минаващ през Ледника Кумбу, тъй като са се криели много опасности.

Почти всеки екип решаваше самостоятелно да прекрати изкачването заради прекомерен риск, добави той.

По думите му от тибетската страна китайското правителство е взело решение да спре изкачването от Тибет ден след земетресението заради потенциални вторични трусове и прекалено голям риск.

Според Yahoo News през октомври японски алпинист се е опитал да изкачи върха, но е бил принуден да се върне, тъй като условията са станали много опасни. Нобуказу Курики, който е изгубил 9 от пръстите си в планината през 2012 година, се е опитал да стане първият алпинист, покорил Еверест след земетресението.

Според събираните данни през 2013 година 658 алпинисти са успели да покорят Еверест. 8 души са загинали.