Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас предупреди, че изборите за Европейски парламент през 2019 г. ще бъдат битка за спасяване на ЕС от политически сили, които искат да го унищожат. Ципрас също призова "прогресивните" партии да формират обща платформа, пише "Файненшъл таймс".

В обръщение пред Европейския парламент в Страсбург Ципрас отбеляза, че изборите през следващата година "ще бъдат повече от само едни избори, ще бъдат борба на базата на принципи и ценности" с проевропейски сили "срещу екстремисткия неолиберализъм и крайнодесния популизъм".

"В тази борба всички прогресивни, демократични и проевропейски сили имат задължението да останат на една и съща страна на историята. Не трябва да позволяваме Европа да се върне в миналото", поясни той.

Снимка 377601

Източник: ЕПА

Коментарът му е сигнал как подготовката на правителствата за следващите избори ще се превърне в ключово изпитание за политическата стабилност на ЕС, след като появата на партии като "Лига" в Италия увеличи спекулациите, че изборите ще бъдат далеч по-разединяващи.

Ципрас, чиято страна през август напусна 8-годишна международна спасителна програма, изтъкна, че икономическата криза и бежанската криза на Стария континент са отслабили ЕС, подчертавайки, че споровете за миграционната политика са принудили държавите "да не вярват" в "основните ценности" на ЕС.

Снимка 377602

Източник: ЕПА

"Неуспехът на ЕС да даде демократични и структурни отговори на днешните предизвикателства неизбежно ще доведе до триумф на шовинизма", предупреди гръцкият лидер.

Според него краят на спасителната програма за Гърция бележи "ново начало" за страната.

"Ние сме решени да избегнем грешките и поведението в миналото, довели до кризата. Ще продължим по нашия път на фискална стабилност", обеща Алексис Ципрас.