Евролидерите се събират на изключително важна двудневна среща на върха в Брюксел. Акцентите ще паднат върху намиране на компромис с Великобритания за членството на страната в съюза и справяне с най-голямата мигрантска криза в Европа от Втората световна война, съобщава „Франс прес”.

Британският премиер Дейвид Камерън настоява за ключови реформи в рамките на Общността в замяна Обединеното кралство да продължи членството си в ЕС. Според Камерън всичко е възможно, включително Великобритания да стане първата страна, напуснала 28-членния съюз след заплануван референдум в страната най-рано през лятото.

Камерън предложи прокарване на реформи в четири области: икономическото управление; конкурентоспособност; по отношение на суверенитета и за свободното движение и отпускането на социални помощи за мигранти от страни членки на ЕС.

Предложените от Брюксел ключови мерки: спиране на социалните помощи за (нови) работници от страни членки на ЕС за период от 4 г., ако има сериозен натиск върху държава членка; страните членки ще могат да предприемат действия срещу чужденци, които представляват заплаха за сигурността, а също така при опит за злоупотреба със социалните системи на държавите; британските данъкоплатци няма да отпускат пари за подкрепа на еврозоната; конкретни стъпки за по-добри регулации и намаляване на административните тежести и системата „червен картон”, която ще позволява на националните парламенти (ще са необходими 55% от гласовете на всички страни членки в Европейския съвет) да налагат вето на законодателство на ЕС, а също така понятието „по-тесен съюз” няма да може да се използва за оправдаване на по-тясна политическа интеграция.

Основният казус е свързан с блокиране на достъпа на европейски граждани до британската социална система за период от 4 години.

Полша и други държави от Източна Европа, които имат хиляди свои граждани на Острова, остро се противопоставят на такава промяна, заявявайки, че ги дискриминира и се засяга основният принцип на ЕС за свободно движение. Брюксел предлага механизъм, известен като „аварийна спирачка”, който може да бъде използван от Лондон, ако социалната система на страната е претоварена от приток на нови работници от съюза.

По отношение на искането Великобритания и други държави, които не са членки на еврозоната да са защитени от по-тясна интеграция, Франция твърди, че Лондон „при никакви обстоятелства” не може да има вето по въпроси, свързани с валутния съюз.

Цялостната интеграция на ЕС също е спорен въпрос, тъй като държавите се опасяват, че ще се създаде Европа на две скорости – държави, които искат да ограничат интегрирането и страни, които следват подобна политика.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди, че „няма гаранция”, че по време на двудневната среща ще бъде постигнато споразумение.

Не е сигурно, че решението за UK в ЕС ще се вземе в четвъртък

Не е сигурно, че решението за UK в ЕС ще се вземе в четвъртък

Това заяви Доналд Туск

Лидерите също ще се опитат да постигнат единна позиция за справяне с мигрантската криза. Брюксел притиска Атина, тъй като смята, че Гърция не върши достатъчно работа за спиране на притока на мигранти към ЕС. Някои страни членки предприеха едностранни мерки като връщане на граничния контрол в Шенгенската зона.

Анулирана е среща за мигрантската криза в Брюксел

Анулирана е среща за мигрантската криза в Брюксел

След експлозията в Анкара, убила 28 души и ранила повече от 60 други

Късно вчера стана ясно, че е анулирана среща на лидери на 11 държави. Сред тях трябваше да бъде и турският премиер Ахмед Давутоглу. Той обаче обяви, че отменя участието си, след като при експлозия в турската столица загинаха най-малко 28 души, а други 61 бяха ранени.