Лидерите на ЕС ще хвърлят всичките си усилия да работят съвместно с Турция за ограничаване на притока на мигранти към Европа.

Това стана ясно рано тази сутрин от думите на германския канцлер Ангела Меркел след първия ден на двудневната среща на върха на съюза в Брюксел, цитирана от “Гардиън”.

Важното послание за мен днес е, че не само препотвърдихме плана за действие ЕС-Турция, но и заявихме, че това е наш приоритет”, изтъкна Меркел.

Планът включва отделяне на европейски средства за Анкара с цел спиране на потока от мигранти още на турска територия в замяна напредък в преговорите между Турция и ЕС за членството на съседката ни в съюза, както и визово облекчаване.

Повече от 2 милиона бежанци са на турска територия, повечето от тях са от Сирия.

Меркел подчерта, че Австрия подкрепя плана, въпреки едностранното си решение да въведе дневна квота за прием на мигранти. Виена обяви по-рано тази седмица, че на ден ще приема по 80 мигранти, а ще допуска да преминават през територията 3 200 мигранти.

Юнкер не е доволен от мигрантските квоти на Австрия

Юнкер не е доволен от мигрантските квоти на Австрия

Започва проверка

„В Европа ние винаги сме партньори”, категоричен канцлерът на Германия.

По-рано председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че отложената извънредна среща на върха с Турция ще се проведе най-вероятно в началото на март. Срещата беше отложена заради атентата в Анкара преди два дни.

Мощна експлозия в центъра на Анкара, поне 28 жертви
Обновена

Мощна експлозия в центъра на Анкара, поне 28 жертви

Близо до сградата на турския парламент

Съвместният план за действие с Турция остава приоритет и ние трябва да направим всичко, за да успеем”, каза той.