Финансовите министри на ЕС договориха най-общо бюджета за еврозоната рано тази сутрин - ключова реформа по настояване на Париж, която беше ограничена поради сериозна съпротива от страна на Холандия, информира АФП.

Френският президент Еманюел Макрон извоюва важна победа за бюджета, разглеждано от мнозина като една от липсващите връзки в единната валута в продължение на почти едно десетилетие след дълговата криза.

ЕС обяснява за напредък в реформата на еврозоната, но е нужна още работа

ЕС обяснява за напредък в реформата на еврозоната, но е нужна още работа

Еврокомисар Московици е "много разочарован" от липсата на напредък по укрепване на банковия съюз и устойчивост в условия на финансови кризи

Но оригиналният му план е орязан от опоненти, водени от Холандия, които се опасяват от прехвърляне на пари към склонните да влизат в икономическа криза Италия, Гърция и Испания.

След повече от 12-часови разговори финансовият и икономически министър на Франция Бруно льо Мер съобщи, че са договорили бюджет за еврозоната.

"За първи път ние създадохме работещ бюджет, който ще помогне на страните членки в еврозоната да се конвергират и да бъдат по-конкурентни. Това е пробив", обяви финансовият министър пред осведомителната агенция.

"За първи път ние започнахме да мислим за бъдещето като сплотен блок и да координираме нашите икономически политики", добави той.

Льо Мер съобщи, че бюджетът на еврозоната ще действа от 2021 г. Той го описа като "миниреволюция" и "промяна на играта".

Говорителят на председателя на Еврогрупата Марио Сентено приветства споразумението със съобщение в "Туитър", като добави, че подробностите ще бъдат обявени на пресконференция по-късно днес.

В споразумението министрите официално не го наричат бюджет, тъй като би било твърде деликатно политически в по-богатите държави, а нещо като Бюджетен инструмент за конкурентност и конвергенция (BICC) - фонд с ограничена огнева мощ, който ще бъде използван да подкрепи реформи.

Тромавият жаргон е по настояване на холандците.

"Дълги и плодотворни дискусии на Еврогрупата в Люксембург", написа холандският финансов министър Вопке Хоекстра в "Туитър". Той приветства "отличното" постижение в други сфери, такива като реформиране на Европейския стабилизационен механизъм.

За бюджета на еврозоната той добави: "Дискусиите за финансите към BICC ще продължат на по-късен етап".

Всички страни се съгласиха окончателната сума да бъде много по-малкa от исканията на френския президент, който предвиждаше няколкостотин милиарда евро.

Двама европейски източници споменаха бюджет от 17 милиарда евро за период от 7 години между 19-те страни членки на еврозоната, който ще бъде свързан и с общия бюджет на ЕС.

Продължава дебатът дали парите трябва да дойдат само от бюджета на ЕС или трябва да бъдат увеличени от националните плащания на страните членки. Последният вариант беше отхвърлен от няколко държави, тъй като се опасяват, че по-малко средства ще бъдат отделени за общия бюджет на ЕС.

Компромисът между министрите ще бъде представен за официално одобрение на срещата на върха на ЕС в Брюксел през следващата седмица.