Финансовите министри от еврозоната постигнаха известен напредък за определяне на бюджет за валутната зона на 19-те страни, но все още не са се договорили за неговия размер или как ще бъде финансиран, коментира председателят им Марио Сентено, съобщава "Ройтерс".

Еврогрупата на финансовите министри е предприела "малки стъпки" на срещата, но основните характеристики на евентуалния нов бюджет остават неясни, тъй като министрите нямат съгласие по финансирането, допълва той.

Решението за размера на бюджета за всяка зона се очаква да бъде взето от лидерите на Европейски съюз по-късно през годината, обяснява Сентено на пресконференция след срещата на Еврогрупата в Люксембург.

По думите му, министрите са постигнали "широко споразумение" относно реформата на спасителния фонд на еврозоната, Европейския механизъм за стабилност с нови правомощия за справяне с бъдещи финансови кризи.

ЕЦБ намали прогнозата за ръста през 2020 и 2021 г. и отложи вдигането на лихвите за догодина

ЕЦБ намали прогнозата за ръста през 2020 и 2021 г. и отложи вдигането на лихвите за догодина

През следващата година банката очаква 1,4% ръст (-0,2%)

Споразумението за реформа на ЕМС трябва да бъде завършено през следващите месеци с приемането на правни текстове. Министрите не постигнаха споразумение за установяване на обща застрахователна схема за банкови депозити.

Тя е считана за ключова за укрепване на банковия съюз на еврозоната и за укрепване на нейната устойчивост в условията на финансови кризи, но това остава силно разделителен въпрос.

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московици заяви, че е "много разочарован" от липсата на напредък по този въпрос.

Финансовите министри на ЕС решиха да продължат дискусиите през следващите месеци, коментира друг представител на еврозоната.

ЕЦБ сменя караула и от това зависи дали самото евро ще е изложено на риск

ЕЦБ сменя караула и от това зависи дали самото евро ще е изложено на риск

Компетентни и политически необременени лидери трябва да управляват интереси на отделни държави в един дълбоко разделен съюз

Министрите искаха да постигнат и споразумение за това дали бюджетът за еврозоната на 19-те страни трябва да се финансира чрез специални данъци или ако трябва само да черпи пари от бюджета за целия 28-членен Европейски съюз.

Като се има предвид липсата на консенсус по отношение на източниците на финансиране, размерът на бюджета на еврозоната не бе обсъден, допълва официалният представител.

Не е постигнато съгласие дали бюджетът би трябвало да играе стабилизираща роля в случай, че икономиката на еврозоната е в период на спад, или само ще помогне на икономиките на еврозоната да станат по-конкурентоспособни и да се сближат помежду си.

Европа е заплашена от "японска" стагнация

Европа е заплашена от "японска" стагнация

Паричната политика на ЕЦБ ще е безсилна пред една нова криза, предупреждава подуправителят на БНБ Калин Христов