Европейската централна банка (ЕЦБ) намали прогнозата си за икономическия ръст на еврозоната през 2020 и 2021 г., съобщава АП.

През следващата година банката очаква 1,4% ръст (-0,2%). Прогнозата за 2021 г. е 1,4 на сто (-0,1%). Също очаква инфлацията да бъде 1,4 на сто в сравнение с предишната прогноза от 1,5%, което означава, че ЕЦБ се отдалечава от заветната цел от близо 2%.

По-рано днес ЕЦБ обяви, че няма да променя основните лихви преди юни 2020 г. и подчерта, че ще поддържа настоящите ставки "толкова, колкото е необходимо", за да върне инфлацията до близо 2%. Преди ЕЦБ обещаваше да не бута лихвите до края на тази година.

Банката взе решението на фона на разпространяващия се търговски протекционизъм.

Председателят на ЕЦБ Марио Драги заяви, че банката е готова да "използва всички налични инструменти", за да подкрепят икономиката, ако е необходимо.

Драги разкри, че членовете на Управителния съвет на банката дори са обсъдили възможността да подновят програмата за количествени облекчения, която завърши в края на миналата година с наливане на 2,9 трилиона евро в икономиката на еврозоната.

Въпреки рисковете от търговски конфликти и други външни заплахи, по думите на Драги, "данните за икономиката не са лоши".