Страните в Европа трябва да ускорят поставянето на ваксини срещу COVID-19 и да върнат мерки като носенето на маски, за да избегнат по-строги мерки с наближаването на есента и зимата. За това предупреди регионалният директор на Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от "Ройтерс".

Той призова страните да предприемат действия сега, за да избегнат претоварването на здравните системи, тъй като разпространението на подварианта на Омикрон - BA.5, набира скорост.

Близо три милиона нови случая на коронавирус бяха потвърдени на Стария континент миналата седмица, което е почти половината от всички нови случаи в световен мащаб.

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

СЗО предупреждава Европа за нов бум на коронавируса

Австрия, Кипър, Франция, Германия, Гърция, Люксембург и Португалия са страните с най-висок процент

През същия период броят на хоспитализациите се е удвоил и всяка седмица близо 3000 души умират от това заболяване, посочи Клуге.

Има нарастване на случаите сред обществото, което функционира почти както преди, отбеляза той и подчерта необходимостта от т.нар. стабилизатори на пандемията, като поставянето на втора бустерна доза преди очакваните през есента ваксини, адаптирани за COVID вариантите, както и насърчаването на носенето на маски.

Тези стабилизатори трябва да бъдат приложени, за да се избегнат много по-строги мерки, предупреди Клуге. Според него обществото не е готово за повторно въвеждане на локдаун.

ЕС удължи използването на COVID сертификатите с още година

ЕС удължи използването на COVID сертификатите с още година

Заради увеличаващите се случаи