Европейците са били в по-голяма безопасност от джихадистки терористични атаки през миналата година в сравнение с всяка друга година от създаването на халифата на ДАЕШ ("Ислямска държава") през 2014-та. Но броят на осуетените атаки, включително и заговори за използване на отровни химикали, показва, че заплахата се запазва.

Това отчита правоприлагащата агенция на ЕС Европол, предаде "Ройтерс".

13 души са убити и 46 са ранени при терористични атаки в Европа през 2018 г., отбелязва организацията в свой доклад. Това е най-ниският брой на загиналите от 2014 г. насам, когато ДАЕШ пое контрол над 1/3 от Ирак и Сирия и започна нападения на Стария континент.

Всички атаки през изминалата година в Европа са извършени от "вълци единаци", като са използвани огнестрелни оръжия и ножове. Тези атаки не са толкова кръвопролитни като ударите, извършени от джихадисти, които са участвали в конфликти в чужбина, но според Европол полицията по-трудно засича и спира атаките от вълци единаци.

Предотвратени са 16 терористични атаки.

"Докладът на Европол подчертава, че тероризмът все още представлява непосредствена заплаха за ЕС", обяви в съобщение еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг.

Кинг допълва, че не само ислямистите, но и крайнодесните екстремисти са заплаха за Европа. Представителят пояснява, че властите трябва да се справят с терористичното съдържание в онлайн пространството.

Осуетени са два атентата с използване на рицин в експлозиви и един план за отравяне на питейната вода.

Малък брой европейци се завръщат в Европа от конфликтни зони. Стотици хора са задържани в Сирия от кюрдски сили.

ДАЕШ запазва силно онлайн присъствие.

Полицейската агенция също отчита ръст на броя на арестите, свързани с крайнодесен екстремизъм. Въпреки че е относително нисък, броят на арестите се е удвоил за втора поредна година до 44 през 2018 г.