Ръководителите на 43-те страни членки на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) обещаха съвместни действия срещу глобалната финансова криза, по време на втория последен ден от провеждащата се в Пекин седма среща на върха на АСЕМ, предаде СиЕнЕн.

Европа ще се опита да излезе с обща позиция в отговор на безпрецедентната финансова криза, заяви френският президент Никола Саркози.

Заседанието беше много полезно и обещаващо. Има много неща, с които Европа и Азия могат да се справят заедно, допълва френският държавен глава.

В официалното изявление след първия ден на срещата страните от АСЕМ обявиха, че кризата може да бъде преодоляна, ако всички страни вземат „ стабилни, решителни и ефективни мерки по един отговорен и навременен начин".

Те призоваха страните от международната общност да засилят сътрудничеството си, за да възвърнат сигурността и стабилността на пазара.

Китайският премиер Вън Дзябао заяви, че сигурността на вложителите ще улесни света за разрешаването на кризата. Премиерът призова всички страни за съдействие и по специално разясняването на ролята на правителствата, компаниите и регулаторите.

Европейските и азиатските лидери подкрепиха решението да се свика заседание на 15 ноември във Вашингтон, на което ще се бъде обсъдена финансовата криза, принципите и реформите на международната финансова система, както и дългосрочната стабилност и развитие на световната икономика.