Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че Европа е „уязвима” и не е в състояние да „въведе под контрол” ситуацията с миграционната криза, пише британското издание The Daily Mail.

Меркел изтъкна по време на бизнес форум в Майнц, близо до Франкфурт, че Европа е „уязвима” по отношение на кризата, защото все още не може да контролира ситуацията.

Внезапно ние сме изправени пред предизвикателство с пристигащите бежанци в Европа и както виждаме, ние сме уязвими, защото все още не сме въвели контрол, който бихме искали да виждаме, изтъкна тя.

Канцлерът каза още, че еврото е „пряко свързано” със свободата на движение в Европа, допълвайки, че „никой не трябва да действа като че ли може да има единна валута без способността да се преминават границите относително свободно”.

Тя е категорична, че ако страните не позволят през границите им да се преминава без много затруднения, единният европейски пазар ще „пострада силно”.

Канцлерът на Германия е критикуван остро в страната и Европа във връзка с поддържаната политика на отворени врати към мигрантите.