Европа се изправя пред втора вълна на зараза с коронавирус, след като продължават да се увеличават огнищата, което увеличава вероятността от повторно налагане на ограничения в момент, когато милиони хора пътуват на Стария континент на лятна ваканция, пише "Гардиън".

СЗО притеснена от ръста на заразените с новия коронавирус в Европа

СЗО притеснена от ръста на заразените с новия коронавирус в Европа

Страните трябвало да налагат по-строги ограничения

Каталуния ще трябва да върне блокадата, ако не поеме контрол над огнищата в рамките на 10 дни, докато Франция призова младите хора да бъдат по-бдителни след рязко покачване на случаите на Covid-19 сред младите.

Миналата седмица испанските здравни власти признаха, че страната може би вече преживява втора вълна на инфекции след отмяна на ограниченията и тримесечната блокада, продължила до края на юни.

Днес регионалният лидер на Каталуния - един от най-засегнатите региони в момента - предупреди, че ситуацията е подобна като тази преди въвеждането на националната блокада през март.

СЗО видя тревожни тенденции с коронавируса в Южна Европа и на Балканите

СЗО видя тревожни тенденции с коронавируса в Южна Европа и на Балканите

В Западна Европа болестта е под контрол

"Ние сме в 10-те най-важни дни на лятото и през този период ние ще видим дали сме способни да разрешим ситуацията със солидарност, сътрудничество и колективни усилия", обяви Ким Тора.

"Но ситуацията е критична и ако не успеем, ние ще трябва да се върнем назад", предупреди той.

През последните две седмици близо 8000 случая са потвърдени в Каталуния, което означава около половината от всички 16 410 случая в Испания. В съседния регион Арагон, където също има скок на случаите, 738 нови случая са регистрирани в петък и събота. Повечето огнища са тръгнали от барове и нощни клубове, но също има други огнища сред сезонни работници заради лошите условия на живот и работа, които често не позволяват спазване на социална дистанция.

В петък испанските здравни власти потвърдиха 922 нови заразени в сравнение с 971 ден по-рано. Пикът беше на 31 март, когато Испания регистрира 9222 нови случая за ден. Испанските власти подчертаха, че случаите са се удвоили за три седмици, от 8,76 случая на 100 000 души до 27,39 на 3 юли.

В петък каталунското правителство нареди всички нощни заведения да се затворят за две седмици и наложи вечерен час на баровете във и около Барселона. Също съветва жителите на Барселона да си останат по домовете, но съветът се пренебрегва, тъй като много хора посещават плажовете.

Във Франция френският здравен министър призова по-младите да бъдат бдителни и да спазват мерките, включително за дистанция, често миене на ръцете и носене на маски.

"Когато провеждаме масово тестване, ние виждаме много млади пациенти...много по-млади в сравнение с предишната вълна", каза Оливие Веран и добави, че такъв е случаят в Парижки регион.

На някои места във Франция местните власти затвориха плажове и барове, например в Бретан.

В същото време правителството на Белгия затяга ограниченията след рязко увеличение на случаите в страната. В Антверпен е регистриран ръст от 500%.

Премиерът Софи Вилмес предупреди, че има вероятност да наложат втора пълна блокада.

Според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) увеличение на случаите през последните 14 дни се наблюдава в Белгия, България, Чехия, Франция, Люксембург, Румъния, Испания и Великобритания.

В Германия има 6100 активни случая на коронавирус. Институтът "Роберт Кох" изрази загриженост през последните дни.

През уикенда 500 души бяха поставени под карантина в Източна Бавария, след като 170 сезонни работници са с положителна проба за коронавирус.

В съседна Австрия отчитат огнища на места, където има туристи.