Eвропейският клон на Световната здравна организация (СЗО) изрази притеснение във връзка с увеличаването на заразените с новия коронавирус (COVID-19) на континента, като настоя, че страните трябвало да налагат по-строги ограничения, ако е необходимо, информира "Франс прес".

Броят на заразените от началото на епидемията в Европа вече е над 3 млн. души, което е около една пета от над 15 млн. заразени в целия свят. Старият континент остава най-тежко засегнатият по отношение на починалите - 206 633 жертви от общо 627 307 починали в световен мащаб.

СЗО видя тревожни тенденции с коронавируса в Южна Европа и на Балканите

СЗО видя тревожни тенденции с коронавируса в Южна Европа и на Балканите

В Западна Европа болестта е под контрол

С 335 новозаразени на 100 000 жители през последните две седмици, Киргизстан е най-засегнатата страна в региона, който се следи от европейския клон на СЗО.

Сред другите най-засегнати са Черна гора (207 новозаразени на 100 хил. души), Люксембург (196), Босна (98), Сърбия (71), Румъния (52) и България (46).

Броят на новозаразените обаче е намалял значително в Армения (197 заразени на 100 000 души), Казахстан (128), Молдова (82) и Русия (60).

"Неотдавнашното увеличение на заразените с COVID-19 в някои страни след разхлабването на мерките за физическо дистанциране със сигурност е причина за безпокойство", изтъкна говорителка на СЗО.

"Там, където се появяват нови клъстери от заразени, те трябва да бъдат контролирани чрез бързи и целенасочени намеси, включително бързо откриване и изолиране на заразените и щателно проследяване и карантиниране на контактни хора", настоя още тя.

"Ако ситуацията изисква, може да се наложи повторно въвеждане на по-строги, целенасочени мерки с пълно ангажиране на общностите", предупреди още говорителката. 

Броят на новозаразените в цяла Европа обаче остава стабилен на около 20 000 души всеки ден от 20 май насам - повече от два пъти по-малко от пиковите числа в началото на април.