Европарламентът е гласувал резолюция, с която призовава признаването на турския език за официален език за ЕС.

Това алармира евродепутатът Ангел Джамбазки. Припомняме, днес ЕП се занима с доклада за напредъка на Турция.

Приетият текст гласи: „… 52. приветства инициативата на президента на Република Кипър г-н Никос Анастасиадис турският език да стане официален език на ЕС и настоятелно призовава страните да ускорят този процес...“.

Джамбазки е на мнение, че този акт е пряка заплаха за националната сигурност на Република България.
В дългосрочен план е заплаха и за останалите държави-членки, но това си е техен проблем.

Щом са решили да се самоубиват - тяхна воля, посочва още евродепутатът ни.

Джамбазки обаче е убеден, че когато този текст стигне до Съвета на Европа, България трябва да наложи вето - безусловно и безапелационно.

Не може да има никакво оправдание и никакво обяснение за каквато и да е било позиция, различна от тази, която предлагам. Останалото ще е национално предателство. По учебник, завършва коментара си Джамбазки.

Иначе докладът за напредъка на Анкара не е никак ласкав.

„Цялостното темпо на реформи в Турция не само се забави, но в някои ключови области, като свободата на словото и независимостта на съдебната власт, дори има регресия, което е особено тревожно", казва докладчика Кати Пири. В този доклад „ние също така изразяваме нашата загриженост за ескалацията на насилието в югоизточната част на Турция, което принуди близо 400 000 души да напуснат домовете си”, добавя тя.

Евродепутатите призовават Турция да противодейства на всички форми на сплашване на журналисти, да осъди насилственото и незаконно си превземане на няколко вестника, от които най-скорошното е случаят със „Заман”. Те също така подчертават сериозното отстъпление в сферите на свободата на словото и изразяване на мнение, както онлайн, така и офлайн, през последните две години.

За да има съответствие с отдадеността на ЕС към върховенството на закона и основните ценности, Турция трябва да направи спешни реформи в съдебната система и основните права, правосъдието, свободата и сигурността, се казва в текста.

Евродепутатите призовават също така и за незабавното прекратяване на огъня в Югоизточна Турция и възобновяването на мирния процес. Те призовават турското правителство да поеме своята отговорност във възобновяването на преговорите за договорено, цялостно и устойчиво решение на кюрдския въпрос.

Кюрдската работническа партия (ПКК), която е в списъка на терористичните организации на ЕС, трябва сложи оръжие, да се отрече от терористичните си тактики и да използва мирни и законни средства за постигане на целите си, добавят още евродепутатите.

Резолюцията беше приета с 375 гласа „за“, 133 „против“ и 87 „въздържал се“.

Отделно от това ЕП е на мнение, че сътрудничеството между ЕС и Турция по въпросите на миграцията трябва да бъде отделено от процеса на преговори за членство в ЕС. Те хвалят Турция, че приема най-голям брой бежанци в света и отбелязват, че тя продължава да бъде „ключов стратегически партньор на ЕС“.

Отбелязва се  също така, че прехвърлянето на бежанската криза на Турция не е надеждно дългосрочно решение на проблема и е от „решаващо значение да се въведат безопасни и законни пътища за бежанците”.

Евродепутатите изразяват увереността си, че съвместният план на ЕС и Турция за управление на миграцията и бежанските потоци трябва да бъде незабавно въведен, но само като „част от цялостна програма за сътрудничество, основана на споделена отговорност, взаимни задължения и постигане на резултати”.