Делегация на Европейския парламент разкри, че през последните три години е провела тайни разговори с КНДР, за да убеди Пхенян да се върне на масата за преговори за прекратяване на ядрената си програма, информира АФП.

Групата е била водена от британския евродепутат Нирдж Дева. Тя се е срещнала с представители на КНДР, включително министри, 14 пъти и планира още една среща в Брюксел в близко бъдеще.

Информацията е съобщена на фона на изненадващото решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да се срещне с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. В края на април лидерите на КНДР и Южна Корея ще проведат отделна среща.

Дева каза, че той и колегите му от Делегацията за отношения с Корейския полуостров към Европейския парламент подкрепят диалог без предварителни условия за прекратяване на напрежението с КНДР.

Групата също е провела срещи с високопоставени представители на САЩ, Китай, Япония и Южна Корея.

"Тайно се срещнахме с високопоставени севернокорейци при 14 случая. Разбрахме тревогите им и те разбраха нашите", каза Дева на пресконференция в европарламента в Страсбург.

Той добави, че са провеждани и редовни тайни срещи със севернокорейци в Брюксел.

По думите му ролята на делегацията е развитие на "мерки за изграждане на доверие" в подкрепа на запланувания диалог между САЩ и Северна Корея.