Водената от председателя Жан-Клод Юнкер Европейска комисия се провали в социалната сфера.

Това намекна президентът на ПЕС Сергей Станишев, който проведе среща с представители на 100 европейски синдиката в Брюксел.

"Обещанията на водената от Юнкер Европейска комисия за повишаване на социалните стандарти не се реализираха, а половинчатите мерки просто не са достатъчни, предвид дълбочината на проблемите", заяви той.

Според него"синдикатите и левите партии са двете лица на хората на труда", които трябва да запазят "социалния облик на ЕС" и да отстояват интересите на работниците в променящия се свят.

Станишев потвърди ангажираността на ПЕС да продължи съвместната си работа с европейските синдикати, които остават с водеща роля за отстояването на правата на работниците пред работодателите и държавните институции.

Лидерът на ПЕС вярва, че продължава да се задълбочава неравенството и "все повече "работещи бедни", т.е. хора, които имат някаква работа, но не получават достойно възнаграждение за труда си, а вместо това едвам свързват двата края, не могат да си позволят отопление и други сметки, не могат да си позволят да изпратят децата си на училище и т.н."

"В Европа, в XXI век, това е срамно", категоричен e той и добави, че "би било историческа грешка да пренебрегнем влошаването на социално-икономическото положение в Европа в резултат на годините на бюджетни ограничения, наложени от десните".

Станишев се закани социалистите в Европа да се борят за пълна промяна на следващите европейски избори, включително на модела на управление и водените политики.

"Това няма да бъде никак лесно, защото борбата е както срещу дясно-консервативното статукво, така и срещу антиевропейските националисти, които все по-успешно продават една идилична носталгия по илюзията за силната и добра национална държава от миналото", предупреди той.

Председателят на ПЕС обяви, че партията разработва манифест за предстоящите избори в сътрудничество с неправителствени организации, синдикати и др.

"В него ще залегнат ключови инициативи на социалистите, като по-справедливо данъчно облагане на мултинационалните компании (плащане на данъци в държавата, където се реализира печалба, вместо изнасяне на всички приходи в данъчни убежища), по-справедливо данъчно облагане на технологичните гиганти като Фейсбук, Гугъл и Амазон, данък върху финансовите транзакции, повече права и сигурност за работниците в новите форми на заетост (като платформите Uber и Deliveroo, например) и др. Реализирането на тези инициативи ще бъде не само стъпка към по-справедливи общества, но и ще предостави значителен ресурс за социални политики и инвестиции в ръцете на правителствата", заключи Станишев.

Станишев говори пред повече от 100 национални профсъюзни организации и Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите, в която членуват над 45 млн. европейски работници.