Европейският съюз предприе серия от санкции срещу Беларус. Разправата с политическите опоненти на президента Александър Лукашенко и неспазване на човешките права в страната е причина за реакцията на европейските държави.

Външните министри на държавите членки на съюза приеха в Люксембург серия от нови санкции срещу режима.

Министрите се надяват, че финансовите санкции ще упражнят нужният натиск върху режима в Минск. Влиза в сила забраната европейски страни да търгуват или да имат каквито и да е бизнес отношения с някои от най големите белоруски компании. Една от тях е БелТех Експорт - водеща в производството на оръжие. Беларус ежегодно печели милиони от оръжейни продажби, като голяма част от приходите отиват във фондове лично контролирани от президента.

Голяма част от оръжейните доставки са за развиващия се свят, поради това не е ясно дали приетите санкции биха имали успех.

Все пак финансовите санкции може да имат определен успех, тъй като в страната над 80% от индустрията е в ръцете на държавата. В този случай спада в износа ще понижи сериозно печалбата за режима.

Забрана за влизане в много от европейските страни е наложена и на някои от близките около президента. Двама от тях са прокурорите занимаващи се със случаите срещу кандидатите за президенти съперници на Лукашенко.

Над сто лица приближени на президента са в списъка със забрана за влизане в европейските страни.