Пандемията от коронавирус може да подхрани организираната престъпност в Европа за години напред. Континентът вече е на "предела" заради безпрецедентната вълна от кокаин, предупреждават от Европол, предаде АФП.

Във водещия си четиригодишен доклад Европол подчертава, че все по-прибягващите до насилие престъпни организации ще се възползват от законни бизнеси, останали уязвими от икономическото поражение, причинено от пандемията от коронавирус.

Престъпниците също предлагат фалшиви ваксини срещу коронавируса и тестове в опит да спечелят от глобалните усилия за възстановяване от пандемията, подчертават от базираната в Хага агенция.

"Ние сме на предела", предупреди в интервю за АФП директорът на Европол Катрин де Бол.

"Отражението върху живота на гражданите, върху икономиката и върховенството на закона е твърде голямо. Това виждаме в този...доклад", подчерта тя.

"Оценка на заплахата от организирана престъпност" е доклад от 87 страници, който се публикува на всеки 4 г. Ще бъде използван от държавите членки на ЕС за посочване на приоритетите в борбата с организираната престъпност до 2025 г.

От Европол подчертават, че търговията на наркотици особено засилва корупцията в ЕС.

"Безпрецедентни количества кокаин са пренасяни в ЕС от Латинска Америка, което генерира милиарди евро печалба" на престъпниците в Европа и Южна Америка.

Чистотата на кокаина, доставян в Европа, е "най-високото ниво в ЕС, което някога е регистрирано".

Търговията на кокаин открива възможност пред престъпните организации да използват огромни ресурси за проникване и подкопаване на икономиката, публичните институции и обществата в ЕС.

При полицейски акции на големите европейски пристанища Антверпен, Хамбург и Ротердам са иззети рекордни количества наркотици. Само през февруари холандските и германски власти хванаха 23 тона кокаин.

Търговията на наркотици в същото време увеличава насилието и често престъпниците не се страхуват да използват пистолети, гранати и да прибягват до мъчения.

Пандемията от коронавирус ще окаже още по-голямо влияние върху начина, по който действат престъпните организации.

Компаниите, отслабени от пандемията, могат да се превърнат в лесна плячка за престъпниците, които искат да узаконят престъпната си дейност или да използват законни бизнеси за незаконна дейност, такава като пране на пари.

Пандемията също показва, че престъпниците са се адаптирали да правят пари от нуждите и страховете на обществото.

В началото ние видяхме засилване търговията на фалшиви маски и дезинфектанти. Сега ние виждаме ръст на търговията на фалшиви ваксини и тестове, алармира Де Бол.

Тези фалшиви ваксини са риск за здравето ви. Не трябва да ги купувате, призова тя.

Пандемията също увеличи киберпрестъпленията, тъй като в много държави повечето хора живеят и работят онлайн.