Незаконната търговия с наркотици се разраства по време на пандемията от коронавирус. Това предупредиха от Европол, цитирани от ДПА.

Трафикът на кокаин от Южна Америка към Европа е достигнал "рекордни количества", заяви Саша Струп, стратегически анализатор за наркотрафика в правоприлагащата агенция на ЕС.

Той посочи, че коронавирусът не е оказал никакво влияние върху контрабандата по море, дори напротив - търговията с наркотици се разсраствала.

Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

Разбиха най-голямата лаборатория за кокаин в Холандия

При акцията в петък са задържани 17 заподозрени

През първата половина на 2020 г. в пристанище Ротердам са иззети над 25 тона кокаин, двойно повече от задържаното количество през същия период на 2019 г.

През август полицията в Нидерландия разби най-голямата лаборатория за кокаин, откривана някога в страната. Разположена в град Нижевен близо до границата с Германия, тя е преработвала около 200 кг кокаин на ден.

Според Европол най-голямо количество кокаин достига до Европа именно през Нидерландия, Белгия и Испания.

Данните сочат, че в последно време престъпните банди са преминали към контрабанда на наркотици основно по море, укривайки дрогата сред други стоки, като медицинско оборудване.

В Коста Рика иззеха рекордни 5 т кокаин за Холандия

В Коста Рика иззеха рекордни 5 т кокаин за Холандия

Властите откриха наркотика на карибското пристанище Лимон в събота. Кокаинът е бил скрит в контейнер с декоративни цветя за Холандия