Европейският съд по правата на човека отхвърли жалба срещу отказа на германските власти да преследват офицер, който е наредил да бъде извършена смъртоносна атака по две цистерни в Северен Афганистан през 2009 г., информира АП.

При бомбардировките на ВВС на САЩ по цистерните загинаха хора. Цистерните са били откраднати от талибаните край Кундуз. Бомбардировката е по нареждане на командира на германската база в Кундуз Георг Клайн, който се е опасявал, че талибаните могат да използват цистерните за извършване на нападения.

Клайн е взел решението в противоречие с разузнавателната информация. Повечето хора около цистерните са били местни жители, поканени от талибаните да източат горивото от цистерните, след като са закъсали в коритото на река.

Афганистанецът Абдул Ханан, който е изгубил двамата си синове при авиоударите, се обърна към евросъда, след като германските власти отказаха да съдят Клайн. Той твърди, че Германия не е провела ефективно разследване.

Базираният в Страсбург съд отхвърли оплакването. Съдът установи, че германската федерална прокуратура има значително количество материали, свързани с обстоятелствата и влиянието на бомбардировката. Подчертава се също, че Федералният конституционен съд на Германия е отхвърлил иска на Ханан. Съдът отбелязва още, че специална парламентарна комисия е разследвала случая.