Съдът на Европейския съюз постанови, че само той има право да решава дали институциите на ЕС нарушават правилата на блока, информират "Ройтерс" и АФП.

АФП отбелязва, че това е изключително необичайна интервенция, след като Конституционният съд на Германия особено остро разкритикува европейските съдии, предизвиквайки сблъсък между евроинституциите и най-влиятелната страна членка на ЕС.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации частично нарушава конституцията на Германия

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации частично нарушава конституцията на Германия

Решението е свързано с изкупения от ЕЦБ правителствен дълг за трилиони евро от 2015 г., но не и с купуването през настоящата криза с коронавируса

Германският съд обяви, че базираният в Люксембург съд е одобрил политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) с объркващи доводи и обяви, че не е правно обвързваща. Топ съдът на Германия постанови, че програмата за масово изкупуване на облигации на Европейската централна банка с цел стабилизиране на еврозоната частично нарушава германската конституция. Според съда ЕЦБ е превишила мандата си с изкупуването на облигации и че Бундесбанк може да излезе от програмата до три месеца, освен ако ЕЦБ не докаже, че е необходима.

Съдът на Европейския съюз одобри програмата на ЕЦБ през 2018 г.

Сега евросъдът не коментира конкретно германското решение, но повтори, че е под съдебната власт на блока.

С цел да се гарантира, че законите на ЕС се прилагат еднакво, само Съдът, който е създаден с тази цел от страните членки, има юрисдикцията да решава дали действие на институция на ЕС противоречи на законите на ЕС, се казва в съобщението.

Пояснява се, че различията между националните съдилища относно валидността на такива актове биха застрашили единството на правния ред на ЕС и дори могат да дадат предимство на някои страните членки на ЕС пред други.

Подобно на други органи в страните членки, националните съдилища са длъжни да гарантират, че законите на ЕС влизат с пълна сила. Това е единственият начин да се гарантира равенство на страните членки на ЕС, което са създали, допълва Съдът.

Съдът в Люксембург е създаден през 1952 г., за да гарантира, че страните членки спазват законите на Общността.