Топ съд на Германия постанови, че програмата за масово изкупуване на облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) с цел стабилизиране на еврозоната частично нарушава германската конституция, информира Би Би Си.

Решението е свързано с изкупения от ЕЦБ правителствен дълг за трилиони евро от 2015 г., но не и с купуването през настоящата криза с коронавируса.

Конституционният съд в Карлсруе уточни, че няма достатъчен политически контрол на Германия над програмата на ЕЦБ.

Бундесбанк поема по-голямата тежест от решенията на ЕЦБ.

Италия е сред държавите, които най-много разчитат на изкупуването на облигации от ЕЦБ заради тежките последици върху икономиката от пандемията от коронавирус.

Програмата за масово изкупуване на облигации е стартирана след кризата в еврозоната през 2010 г. за подпомагане на еврото, а също така и финансовата помощ за Гърция и други закъсали държави.

Един от ищците е бившият лидер на крайнодясната "Алтернатива за Германия" Бернд Люке. Ищците твърдят, че програмата на ЕЦБ нарушава забраната на ЕС една членка на еврозоната да помага на друга за погасяване на дълга.

Съдът подчертава, че германското правителство и парламентът не са гарантирали, че програмата на ЕЦБ е "пропорционална". Но съдът не установи, че действията на ЕЦБ нарушават забраната на ЕС за пряка бюджетна подкрепа. Конституционният съд отбеляза също, че решението не се отнася до финансовата подкрепа на ЕЦБ и ЕС в борбата с коронавируса.

Сега ЕЦБ трябва да обясни дали програмата е "пропорционална". Бундесбанк може да се оттегли, ако не получи удовлетворително обяснение от ЕЦБ, което би било голям удар за еврозоната.

Междувременно от европейската банка обявиха, че ще анализират решението и ще излязат със становище. ЕЦБ има 3 месеца да излезе с разяснения.