Спорен законопроект за европейското авторско право, който може да принуди онлайн платформи като Google и Facebook да плащат за линкове до новинарско съдържание, преодоля ключово препятствие в Европейския парламент, информира АФП.

Големите компании настояват за реформа, разглеждана като неотложно решение срещу безплатните онлайн новини, които засягат приходите на традиционните медии.

Влиятелната Комисия по правни въпроси в Европейския парламент прокара реформата с 13 гласа срещу 11 при тайно гласуване заради разделението по въпроса.

Важна крачка за бъдещето на креативната/творческа/ индустрия в Европа, обяви германският евродепутат Кристиан Ехлер от Европейската народна партия.

Има голям проблем, ако всички тези, които вдъхват живот на нашето културно многообразие в Европа...не могат повече да живеят от работата си, защото онлайн платформи не са подготвени да участват по подходящия начин, добави той.

Но няколко евродепутати са против идеята, аргументирайки се, че законопроектът ще помогне само на известните новинарски агенции за сметка на независимите и нови компании, тъй като ефективно се засяга правото на свобода на словото.

Комисията също прокара закон, който принуждава онлайн платформите да поемат юридическа отговорност за авторски материали, които са качени на страница от потребители. Това според критици ще доведе до безразборно цензуриране от технологичните гиганти.

Според депутати тези мерки сериозно ще подкопаят основните интернет свободи.

Тази реформа беше прокарана с 14 срещу 9 гласа. Тя е част от по-мащабно реформиране на закона за европейското авторско право.

Проектозаконът за авторското право ще бъде гласуван в пленарна зала през юли.

Държавите членки на ЕС също трябва да одобрят предложението на фона на сериозни разногласия.