Ваксините срещу COVID-19 биха могли да предотвратят най-малко 318 000 смъртни случая, свързани с вируса, между януари 2021 г. и април 2022 г. в САЩ, установи нов анализ, пише "ЕйБиСи

Анализът използва данни от реалния свят от Центровете за контрол и превенция на заболяванията и The New York Times и е направен от изследователи от Brown School of Public Health, Brigham and Women's Hospital, Harvard T.H. Chan School of Public Health и Microsoft AI for Health.

Техните открития предполагат, че поне "всеки втори човек", починал от COVID, откакто ваксините станаха достъпни, е могъл да бъде спасен чрез ваксинация.

"В момент, когато мнозина в САЩ са се отказали от ваксинациите, тези цифри са ярко напомняне за ефективността на ваксините в борбата с тази пандемия", коментира Стефани Фридхоф, доцент по практика в здравните услуги, политика и практика в Училището по обществено здраве на университета Браун и съавтор на анализа. "Трябва да продължим да инвестираме във ваксинирането и стимулирането на повече американци, за да спасим повече животи".

Въпреки че средната стойност за страната показва, че приблизително 50% от смъртните случаи са предотвратими, изследователите казват, че има големи разлики между щатите - вариращи от 25% до 74% смъртни случаи, предотвратими с ваксина.

Западна Вирджиния, Уайоминг, Тенеси, Кентъки и Оклахома водят в списъка на щатите, където най-много животи биха могли да бъдат спасени от ваксините срещу COVID-19, докато щати с по-висок процент на ваксинация, като Вашингтон, окръг Колумбия, Масачузетс, Пуерто Рико, Върмонт и Хавай , показа най-ниския брой смъртни случаи, предотвратими с ваксина.

"Тези данни илюстрират траекторията на 50 щата с 50 различни съдби по време на пандемията COVID-19, като подчертават важната роля на ваксините за защитата на живота във всеки щат", допълва Томас Цай, хирург в Brigham and Women's Hospital и асистент в здравна политика и управление в Харвард T.H. Чан училище по обществено здраве.

Проучването е в момент когато нацията надхвърли 1 милион потвърдени смъртни случая от COVID-19.

"Наистина е болезнено като учен, лекар и служител на общественото здравеопазване да виждам огромните данни, които показват разликата между ваксинирани спрямо неваксинирани и повишени, когато става въпрос за хоспитализации и смъртни случаи", коментира д-р Антъни Фаучи, главен лекар на Белия дом. "Има това несъответствие на заболеваемост и смъртност ... невероятно - 1 милион смъртни случая."

Към днешна дата повече от 220 милиона американци са напълно ваксинирани, 100 милиона от които са получили първия си бустер за COVID-19, според данните на CDC. Въпреки това, около 92 милиона отговарящи на условията американци - около половината от тези, които в момента отговарят на условията - все още не са получили първата си бустерна инжекция.

"Със сигурност бихме могли да предотвратим поне няколко 100 000 от тези смъртни случаи на хора, които отговарят на условията да бъдат ваксинирани", каза Фаучи. "Иска ми се хората да гледат данните и да вярват, че данните не са измислени. Това е реалността."

Над 1 млн. починали от COVID-19 в САЩ

Над 1 млн. починали от COVID-19 в САЩ

Статистика за пандемията