Пациенти вече ще имат достъп до канабис за медицински цели в Ейре, каза министърът на здравеопазването Стивън Донели, цитиран от Belfast telegraph. 

Преди пандемията те са пътували до Холандия, за да събират рецепти. Властите в Холандия разрешиха попълването на индивидуални рецепти от държавите от ЕС.

През април беше създадена служба за доставка от Холандия до Република Ирландия за подпомагане на такива пациенти. Това беше временно решение поради свързаните с Covid-19 ограничения около пътуването, но сега ще бъде направено за постоянно.

"Много пациенти и техните семейства споделиха както с мен, така и с служители в моя отдел как тази инициатива е облекчила живота им. Те говориха за стреса от необходимостта да пътуват редовно и свързаните с това рискове за здравето, както и за опасенията си, че ще останат без лекарствата си. Толкова съм доволен, че тези проблеми сега ще останат в миналото за тях.", каза Донъли. 

В началото на декември, Комисията на ООН по наркотичните вещества гласува да извади канабиса от Списък IV, който включва опасни и силно пристрастяващи наркотици като хероин.

ООН обаче все още разглежда канабиса като контролирано вещество. Но решението, подкрепено от САЩ, може да разхлаби ограниченията върху проучването на марихуаната за терапевтична употреба.