Изкован в магма и способен да произведе най-острите остриета на Земята, обсидианът без съмнение е един от най-лошите материали, които някога сте си представяли. Черното вулканично стъкло също е изключително деликатно и опасно за работа и не е било овладяно от хората до края на каменната ера ... или поне така си мислехме досега, пише iflscience.

Отчитайки най-новите находки от археологическия обект Мелка Кунтуре в Етиопия, екип от изследователи описа откритието на работилница за брадви от обсидиан в слой от утайки, датиран от преди 1,2 милиона години. Това представлява удивително ранен пример за оформяне на обсидиан и, според авторите на изследването, е единствената "фабрика" за брадви, датирана някога от ранния плейстоцен.

"Археологическите обекти, описани като "ръчни работилници", са регистрирани едва през втората половина на средния плейстоцен и досега само в Европа", пишат изследователите. Разположени предимно във Франция и Обединеното кралство, най-забележителните работилници за брадви от каменната ера са свързани със създаването на кремъчни остриета.

"Най-общо казано, обсидианът се използва широко само от средната каменна ера нататък", пишат авторите на изследването.

Въпреки това, по време на техните разкопки, екипът се натъква на древен слой седимент, съдържащ 578 каменни инструмента, всички с изключение на три, които са изваяни от обсидиан. "Ние показваме чрез статистически анализ, че това е била целенасочена дейност, че са произвеждани много стандартизирани брадви и че това е работилница за каменни инструменти", пишат те.

Описвайки брадвите, изследователите многократно се чудят, че "морфологичната стандартизация е забележителна" и въпреки че не знаят кой вид хора са изработили инструментите, те казват, че всеки, който ги е създал, прилага усърдно "вторично ретуширане" и е силно "фокусиран върху окончателното извайване на артефактите".

Постигането на такава хомогенност би изисквало силно изострени умения и доста сръчност, тъй като обсидианът е крехка скала, която трябва да бъде начупена със значително повече финес от кремъка или базалта. "Съответно, производителите трябва точно да оценят силата на удара, за да избегнат раздробяването на малко полезни люспи или просто да избегнат разбиването на сърцевината", обясняват изследователите.

Смята се, че техниките за оформяне на обсидиан са се появили за първи път през горния палеолит и дори съвременните майстори носят предпазни ръкавици, за да избегнат раздробяване и нарязване на ръцете си, когато работят с острия като бръснач материал. И все пак, когато описват инструменти отпреди повече от милион години, авторите на изследването казват, че "стандартизираните обсидианови брадви предоставят достатъчно доказателства за повтарящата се употреба на напълно овладени умения".

Появата на такива способности бележи изненадващо огромен когнитивен скок за такава древна група хора. Според авторите, адаптирането на съществуващи техники за нарязване на кремък за създаване на по-предизвикателни инструменти от обсидиан може да се разглежда като пример за "конвергентно мислене", което е свързано с творческо решаване на проблеми.

Приветствайки това забележително постижение, изследователите казват, че производителите на тези брадви "креативно са решили чрез конвергентно мислене технологични проблеми, като например ефективно отделяне и оформяне на големи люспи от необичайно крехкото и режещо вулканично стъкло".

Всички без предпазни ръкавици. И преди повече от милион години.

Изследването е публикувано в списанието Nature Ecology & Evolution.