Топ специалистът на САЩ по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи съобщи, че най-малко 8 потенциални ваксини са тествани. Той поясни, че ако клиничните изпитания завършат успешно, може да има ваксина преди 2021 г., информира Би Би Си.

Фаучи ще предупреди Сената: "Ненужна смърт", ако САЩ отворят твърде рано

Фаучи ще предупреди Сената: "Ненужна смърт", ако САЩ отворят твърде рано

Основното послание, което ще предаде на Сената, е опасността от преждевременно отваряне на страната

"Ако успеем, ние се надяваме да знаем в края на есента и началото на зимата", каза Фаучи по време на изслушване в сенатска комисия, наречено "Covid-19: Безопасно връщане на работа и на училище".

Фаучи предупреди, че разхлабването на ограниченията ще доведе до поява на нови случаи.

Според него трябва да се отговори на такива случаи с "добро установяване, изолиране и проследяване", за да се спре допълнително разпространение.

Повечето американски щати започнаха да отварят. Ню Йорк, епицентърът на заразата в САЩ, ще позволи отваряне на някои бизнеси от петък.

Запитан от сенатор Бърни Сандърс дали данните за починалите от коронавирус в САЩ са точни, Фаучи отговори: "Повечето от нас мислят, че броят на починалите вероятно е по-висок" от официалните данни.

Той поясни, че в Ню Йорк вероятно има починали хора от коронавирус в домовете им, но никога не са тествани, защото не са стигнали до болницата.

Фаучи добави, че е почти невъзможно заболяването да изчезне от само себе си, защото вирусът лесно се предава.

По думите му възможна е втора вълна на заразяване с коронавирус.

Директорът на Центровете за контрол и превенция на заболяванията Робърт Редфийлд заяви от своя страна, че "бързото тестване" трябва да бъде "широко достъпно" преди американците да могат безопасно да възобновят живота си в нормалния си ритъм.

В понеделник президентът Доналд Тръмп заяви, че всички американци, които искат да се тестват, могат да го направят. Но от здравното министерство уточниха, че само американците със симптоми на коронавирус ще бъдат тествани.