Чуждестранни разузнавателни служби атакуват изборния процес в САЩ, използвайки уебсайтове, включително псевдоакадемични онлайн списания, чрез които разпространяват статии с подвеждаща или необоснована информация.

Такова предупреждение отправиха към американските избиратели Федералното бюро за разследвания и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата (CISA), в контекста на предстоящите след месец президентски избори в страната.

В съобщението се казва, че чуждестранните субекти използват онлайн изданията - включително такива с глобален обхват, за да изострят разединението в американското общество, да насаждат объркване, да саботират функционирането на обществените механизми, да дискредитират изборния процес и да подкопаят доверието в американските демократични институции.

Анализите на спецслужбите показват, че чужди правителства са използвали онлайн списания, за да засилят своята дезинформация и явна пропаганда, а те от своя страна са използвали уебсайтове, социални медии и други онлайн платформи, за да разширят съобщенията на списанията и да увеличат глобалния си обхват.

Руснаците се месят в US изборите с фалшиви десни и леви медии

Руснаците се месят в US изборите с фалшиви десни и леви медии

Операцията е около псевдомедийна организация

ФБР и CISA констатират ескалация в усилията чуждите спецслужби да повлияят на резултата от изборите през 2020 г. Двете институции предупреждават избирателите, че могат да очакват очерняне или подкрепа за конкретни кандидати или политически партии в рамките на чуждестранните информационни атаки.

В съобщението не се назовават държавите, които стоят зад информационните атаки.

ФБР: Дезинформациите за източени данни на избиратели целят дискредитиране на изборите в САЩ

ФБР: Дезинформациите за източени данни на избиратели целят дискредитиране на изборите в САЩ

Опит да манипулират общественото мнение...