Неверните твърдения, че хакери са придобили данни на американски гласоподаватели вероятно целят да породят съмнения относно легитимността на изборите в САЩ. Такова предупреждение отправиха Федералното бюро за разследване и Агенцията за киберсигурност и сигурност на инфраструктурата CISA.

В уеб пространството се появиха множество публикации за хакерски атаки срещу базите данни за регистрираните избиратели в САЩ и системите за гласуване.

Публикувайки информация по темата двете институции се стремят да повишат осведомеността за потенциалната заплаха, породена от опитите за разпространяване на дезинформация за кибератаките, се казва в прессъобщение на ФБР.

По време на изборната кампания през 2020 г. чуждестранни източници и киберпрестъпници разпространяват невярна и непоследователна информация чрез различни онлайн платформи в опит да манипулират общественото мнение, да дискредитират изборния процес и да подкопаят доверието в американските демократични институции. Злонамерените субекти в информационната среда биха могли да използват тези форуми за разпространяване на дезинформация, предполагаща, че успешни кибер операции са компрометирали изборната инфраструктура и са улеснили "хакването" и "изтичането" на данни за регистрираните избиратели в САЩ, се казва в съобщението.

В САЩ готвят контрамерки срещу руските хакери

В САЩ готвят контрамерки срещу руските хакери

Дмитрий Песков увери, че нямат нищо общо с тези опити

В действителност много от информацията за избирателите в САЩ може да бъде получена от публично достъпни източници. Същевременно придобитата от хакери информация за регистрираните избиратели през последните години не е повлияла на процеса на гласуване или достоверността на изборните резултати. Досега няма данни, предполагащи, че някоя кибератака върху избирателната инфраструктура в САЩ е предотвратила провеждането на избори, нарушила е точността на информацията за регистрация на избирателите или не е позволила на регистриран избирател да гласува.