Цели на хакерите: бивш ръководител на звеното за киберсигурност към ВВС на САЩ, бивш директор на Съвета за национална сигурност и бивш директор на Агенцията за военно разузнаване.

Всички те са били мишени в ръководена от правителството на Русия кампания за кибершпионаж. Нито един от американските представители не е бил предупреден от ФБР.

Бюрото не е предупредило мишените на руската хакерска група, известна като Fancy Bear, въпреки че е знаело повече от година, че Кремъл се е докопал до личните им имейли.

Това става ясно от разследване на Асошиейтед прес.

"Никой не ми е съобщил: "Хей, Джо, ти си мишена на тази руска група", каза бившият разузнавач Джо Мазафро, чиято електронна поща е била обект на хакерска атака през 2015 г.

Това, че нашите служби за сигурност не са ме предупредили, го намирам за най-смущаващо като професионалист в областта на националната сигурност, добави той.

ФБР отказва да коментира разследването на шпионската кампания на Fancy Bear, но отбеляза в съобщение, че ФБР редовно уведомява лица и организации, които са мишена на потенциална информационна заплаха.

Трима източници - бивши и настоящи представители на правителството, съобщиха, че повече от година ФБР е имало подробности за опитите на руската хакерска група да проникне в лични пощи в Gmail. Източник от ФБР разкри, че бюрото е било засегнато от "почти непреодолим проблем".

Световната агенция Асошиейтед прес е провела свое разследване на Fancy Bear, посвещавайки два месеца и малък екип от журналисти, които са проверили списък с 19 000 фишинг сайта, предоставени от компанията за киберсигурност Secureworks.

Списъкът показва как Fancy Bear работи в тясно сътрудничество с интересите на Кремъл да открадне десетки хиляди имейла от Демократическата партия.

Но според агенцията демократите не са единствените жертви на хакерите.

Агенция Асошиейтед прес е установила, че хакерите са атакували и повече от 500 американци. Осведомителната агенция се е свързала с повече от 190 от тях и е интервюирала близо 80 души, включително бивши и настоящи военни представители, служители в Демократическата партия, дипломати и бивши разузнавачи.

Мнозина от тях са се пенсионирали отдавна, но около 1/3 все още работят в правителството или са имали достъп до секретна информация при опитите за хакерски атаки. Само двама заявиха пред АП, че са научили за действията на хакерите от ФБР, а малцина са се свързали с бюрото, след като техни имейли са били разгласени. И до днес някои жертви на хакерските действия не са чули и дума от ФБР.

Пенсионираният майор Джеймс Филипс е един от първите хора, чиито имейли са публикувани в сайта DCLeaks в средата на 2016 г. Година по-късно Филипс все още не е уведомен от ФБР.

Той научил, след като с него се е свързал журналист.

"Фактът, че репортер ми каза за DCLeaks, ме натъжи", изтъкна Филипс.

Историята с Филип е многократно повторена при разговорите на световната осведомителна агенция с представители на различни институции и организации.

Сред тях са: бившият директор на Агенцията за военно разузнаване генерал-лейтенант Патрик Хюс, бившият директор на разузнаването на ВВС генерал-лейтенант Дейвид Дептула, бившият заместник-министър на отбраната Ерик Еделман и бившият директор на звеното за киберсигурност към ВВС генерал-лейтенант Марк Шислър.

Някои от жертвите на хакерските действия на Fancy Bear не винят ФБР, че не ги е уведомило.