Тринайсет души бяха обвинени в четвъртък (местно време) в предполагаем заговор за вътрешен тероризъм за отвличане на губернатора на щата Мичиган Гретхен Уитмър, съобщиха федерални и държавни служители, цитирани от СиЕнЕн.

Предполагаемата схема включва и планове за сваляне на щатски власти, за които подозират, че нарушават американската конституция, включително и тези в Мичиган.

Шестима души са обвинени федерално в заговор за отвличане, а други седем души, свързани с групировката Wolverine Watchmen, са обвинени от щата, съобщи главният прокурор на Мичиган Дана Несел.

Уитмър, демократ, обвини конкретно президента Доналд Тръмп, който нееднократно отказа да осъди крайнодесни групировки. Тя се превърна и в мишена за скептиците на коронавируса, след като прие строги мерки, които бяха отменени от съдия миналата седмица.

Длъжностни лица твърдят, че в заговора за отвличане шестима мъже са планирали да проведат "съдебен процес срещу нея". "Омразата, фанатизмът и насилието нямат място" в Мичиган, каза Уитмър.

Агент под прикритие присъства на юнска среща в Дъблин, Охайо, където група от базирани в Мичиган членове обсъжда действията си срещу "нарушители на конституцията на САЩ".

"Няколко членове говориха за убийство на "тирани" или "отвличане" на губернатор", пише в документа за обвинение. В едно видео заподозрян осъди ролята на щата при вземането на решение кога да отвори отново спортните зали по време на блокирането на коронавируса.

Мъжете са се срещнали в мазе, до което е имало достъп чрез капак, скрит под килим, казват разследващите. Техните телефони са събирани и поставени в друга стая, за да се избегнат тайни записи, но агентът на ФБР под прикритие е носил отделно записващо устройство.

Шестимата мъже, петима от Мичиган и един от Делауеър, обвинени във федералния съд за заговор за отвличане са Адам Фокс, Бари Крофт, Калеб Франкс, Даниел Харис, Брандън Касерт и Тай Гарбин.

Останалите седем, обвинени в тероризъм и престъпления, свързани с банди във връзка с предполагаемия заговор за отвличане са Пол Белар, Шон Фикс, Ерик Молитор, Майкъл Нул, Уилям Нул, Пит Мусико и Джоузеф Морисън.

Групата искала да събере около "200 мъже", за да щурмуват столицата на щата и да вземат заложници, включително губернатора.

Те се надявали да реализират своя план преди президентските избори през ноември. Ако това се провали, те са планирали да нападнат губернатора в дома й.

Тръмп: Губернаторът на Мичиган да се договори с протестиращите добри хора

Тръмп: Губернаторът на Мичиган да се договори с протестиращите добри хора

Някои демократи и американски медии се притесниха от "бяло националистическо въстание"