ФБР задържа Тед Малох при пристигането си в САЩ и му връчи призовка да даде показания във връзка с разследването на контакти между предизборната кампания на президента Доналд Тръмп и руското правителство, пише "Гардиън".

Малох е университетски преподавател във Великобритания. Той е отявлен поддръжник на американския лидер.

Професорът обяви в съобщение, че още на летище "Логан" в Бостън агенти на ФБР са го отвели за разпит във връзка участието му в президентската кампания на Тръмп. Малох добави, че е бил попитан за връзките си с Роджър Стоун - стратег от Републиканската партия, който се вярва, че предварително е знаел, че "Уикилийкс" ще публикува откраднати имейли от Националния комитет на Демократическата партия и предизборната кампания на Хилари Клинтън през 2016 г. Предполага се, че информацията е открадната от руски хакери.

Агентите на ФБР "изглежда знаят всичко за мен", допълва Тед Малох.

Известно е, че Малох е близък с евроскептика Найджъл Фараж.

В началото на миналата година се появи информация, че Тръмп е обмислял да назначи Малох за посланик в ЕС преди да стане ясно, че е излъгал в своя автобиография, включително, че Маргарет Тачър го е нарекла "гений".

От Малох е било поискано да даде показания пред специалния прокурор Робърт Мълър.

Професорът уточни, че е помогнал на кампанията на Тръмп неформално и без заплащане. Той твърди, че никога не се е срещал със Стоун насаме. Малох определи като "осъдително" поведението на ФБР.

"Не трябваше да използват такива тактики или заплахи. Аз съм американски патриот и ще направя всичко, за да помогна на правителство", защити се той.