Ръководителят на Федералния резерв на Сейнт Луис Джеймс Булард заяви в четвъртък, че Фед може да започне да повишава лихвите през март, съобщава WSJ.

"FOMC (Federal Open Market Committee) може да започне да повишава лихвения процент още на срещата през март, за да бъде в по-добра позиция да контролира инфлацията", заяви Булард на среща на CFA Society St. Louis.

"Последващите увеличения на лихвите през 2022 г. могат да бъдат изтеглени напред или изтласкани назад в зависимост от развитието на инфлацията", добави той.

Централният банкер също така отбеляза, че Фед е в "добра позиция" да предприеме допълнителни стъпки за контрол на инфлацията, ако е необходимо, като например "позволяване на пасивен балансов отток, увеличаване на лихвения процент и коригиране на времето и темпото на последващи увеличения на лихвените проценти".

Централната банка на САЩ през декември се съгласи да прекрати изкупуването на активи през март и положи основите за началото на повишаването на лихвите, което всички намират за подходящо през 2022 г.

Прогнозите, публикувани през декември, показват, че във Фед очакват увеличение на лихвите с три четвърт процентни пункта тази година.

Булард каза, че инфлационният "шок", изживян от страната, означава, че централната банка трябва да бъде в състояние да изпълни целите си за таргетиране на инфлацията за няколко години напред.

Промяната в политиката през декември дойде точно когато вариантът на коронавирус Омикрон започна да повишава ежедневните нива на заразяване. Но Булард каза, че не смята, че настоящата вълна ще изхвърли икономиката на САЩ или Фед извън курса.

За вълната в САЩ се "предвижда да следват модела, където вариантът е идентифициран за първи път", в Южна Африка, каза Булард, цитирайки прогнози, че ежедневният брой на случаите може да достигне своя пик в края на този месец.

Тъй като пазарът на труда в САЩ е "много силен" и високата инфлация действа като "репресивен данък", който натоварва особено бедните, Федералният резерв трябва да повиши лихвените проценти тази година, каза президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли, съобщава "Ройтерс".

Въпреки това, добави тя, тъй като икономиката на САЩ поддържа милиони по-малко работни места, отколкото преди началото на пандемията COVID-19, тъй като много работници остават предпазливи заради вируса, подходът на централната банка на САЩ трябва да се основава на данни и измерим.

"Ако действаме твърде агресивно, за да компенсираме високата инфлация, причинена от дисбаланса в търсенето и предлагането, всъщност няма да направим много за решаването на проблемите на веригата за доставки, но абсолютно ще обвържем икономиката по начин, който ще означава по-малко работа", каза Дейли.

Докато икономиката се приближава към пълна заетост в контекста на продължаваща пандемия, тя добави, "има разлика в краткосрочен и дългосрочен план... балансирането на тези неща, докато вървим напред през 2022 г., ще бъде от решаващо значение за паричната политика."

Протоколи от среща на 14-15 декември, публикувани в сряда, показват, че някои във Фед искат да се движат още по-бързо, за да затегнат политиката, включително чрез свиване на баланса на Фед от над 8 трилиона долара.

"Смятам, че може да се наложи, вероятно ще трябва да повишим лихвените проценти... за да поддържаме икономиката в баланс", каза Дейли.

Инфлацията в САЩ е болезнено висока, но може да настъпи известно облекчение

Инфлацията в САЩ е болезнено висока, но може да настъпи известно облекчение

Цените паднаха на световните пазари за суров петрол и природен газ, което доведе до по-ниски цени за отопление на дома