Хиляди млади ултраортодоксални евреи влязоха в сблъсък с либерална феминистка група на едно от най-свещените места на юдеите в Йерусалим - Стената на плача (Западната стена), информира Би Би Си.

Десетки членове на групата "Жените на стената", които се борят за равни права на молитва, трябваше да бъдат ескортирани от полицията.

Протестиращи, повечето от тях жени, отговориха с призив към ултраортодоксалните равини да попречат на церемония по повод 30-тата годишнина от създаването на групата, съобщават медии.

Няколко души са пострадали при инцидента.

Снимка 411149

Източник: ЕПА

В момента на Стената на плача в Стария град на Йерусалим има отделни места, където на мъжете и жените им е позволено да се молят.

"Джерусалим пост" пише, че 150 членове на групата са били посрещнати от повече от 10 000 ултраортодоксални еврейки тази сутрин, като и двете страни са си отправяли обиди.

Някои от протестиращите момичета коментираха пред вестник "Аарец", че са били докарани с автобуси от религиозните им училища в опит да блокират достъпа на групата до Западната стена.

В съобщение в "Туитър" от "Жените на стената" написаха, че двама техни членове са получили лекарска помощ. По-късно групата е била ескортирана до друга част на Стената на плача, където се позволяват нетрадиционни молитви.

Вестник "Аарец" отбелязва, че стотици млади ултраортодоскални мъже също са се опитали да преминат през полицейските барикади, за да достигнат до феминистката група, но полицията е успяла да ги отблъсне. От полицията съобщиха, че са арестували един мъж, тъй като се е опитал да нападне полицай.

Полицията обвини членовете на феминисткото движение в провокация.

Снимка 411150

Източник: ЕПА

В продължение на 30 г. "Жените на стената" се борят срещу правила, които забраняват на жените да носят традиционни молитвени шалове, да се молят и да четата пасажи от Тората колективно и на глас на свещеното място.

Според ортодоксалната юдейска традиция жените не трябва да извършват тези религиозни ритуали. След натиск от ултраортодоксални партии израелските власти през 2017 г. взеха решение да се откажат от планове за създаване на полово неутрална зона до Стената на плача.