Фермери в Нова Зеландия се събраха в градове в цялата страна, за да протестират срещу плана на правителството да бъде първата страна в света, която облага емисиите от селскостопански животни, съобщава Ал-джазира.

Опашки от трактори и други превозни средства блокираха движението в Уелингтън, Оукланд, Крайстчърч и други градове в четвъртък. Протестиращите фермери настояваха лявоцентристкото правителство на страната да се оттегли от така наречения данък "оригване и пърдене".

Премиерът Джасинда Ардърн разкри миналата седмица планове за първото в света облагане с данък на селскостопански газове и биогенен метан, който идва главно от оригване. В нова Зеландия има приблизително 6 милиона крави и 26 милиона овце.

Според Ардърн данъкът е необходим за забавяне на глобалното затопляне и дори може да бъде от полза за фермерите, ако могат да наложат по-висока цена за по-щадящо климата месо.

Фермерите в Нова Зеландия обаче се възпротивиха на идеята, като хиляди земеделски работници се присъединиха към протеста в четвъртък, наречен "Няма да го приемем".

Метанът е по-малко изобилен и не се задържа толкова дълго в атмосферата, колкото въглеродния диоксид, но е много по-мощен затоплящ агент. Учените смятат, че метанът е отговорен за приблизително 30 процента от глобалното повишаване на температурите, въпреки че е малка част от сместа от парникови газове.