Не е тайна, че хиляди лаборатории по света използват фетални клетки (фетални стволови клетки-първичните клетки в човешкия организъм) получени от плод, който е абортиран преди десетилетия, за да разработят жизненоважни лекарства, пише АФП.

Но това е спорна тема в САЩ, където консерваторите и активистите срещу абортите отдавна смятат практиката за неетична.

Въпросът отново е под светлините на прожекторите, след като президентът Доналд Тръмп е лекуван за Covid-19 с помощта на лечение с антитела на Regeneron. Компанията използва абортирани фетални клетки като част от процеса на тестване.

"Става досадно", заяви за противоречията Андреа Гамбото, професор в университета в Питсбърг. Той използва клетъчна линия, наречена HEK293, същата, използвана от Regeneron, като част от своите изследвания в продължение на 25 години.

"Би било престъпление да се забрани използването на тези клетки", добави той. "Това никога не е навредило на никого - това е мъртъв ембрион, така че клетките бяха използвани, вместо да бъдат изхвърлени, те бяха използвани за изследвания."

Голямото предимство на тези клетки, които са разработени в началото на 70-те години на миналия век, е, че сега те представляват "златен стандарт" във фармацевтичната индустрия.

Ако Гамбото, който ръководи изследователски проект за ваксини за Covid-19, един ден успее, неговата ваксина може да бъде произведена навсякъде по света, благодарение на HEK293.

"Можете да отидете в Индия и да направите ваксина за целия свят", каза той. На онези, които призовават за разработване на алтернативи, той казва: "Не е нужно да се връщате 30 години назад и да преоткривате колелото."

Оригиналните клетки са трансформирани и увековечени през януари 1973 г. от млад канадски учен на име Франк Греъм, който по това време работи в Лайден, Холандия, в лабораторията на професор Алекс ван дер Еб.

Обикновено клетката има краен брой деления, но Греъм успява да модифицира тези клетки, така че да се делят безкрайно. Това бе неговият 293-и експеримент, откъдето идва и името на линията (HEK означава "човешки ембрионални бъбречни клетки").

"Използването на фетална тъкан не беше необичайно през този период", коментира Греъм, сега почетен професор от канадския университет "Макмастър", който сега живее в Италия.

"Абортът е незаконен в Холандия до 1984 г., освен за да се спаси живота на майката. Следователно винаги съм предполагал, че HEK клетките, използвани от лабораторията в Лайден, трябва да са произлезли от терапевтичен аборт."

Разработчиците на ваксини харесват HEK293, защото клетките са податливи и се трансформират във минизаводи за вируси. За да отглеждате вируси, винаги се нуждаете от клетка гостоприемник. Може да се използва и пилешко яйце, но човешките клетки са за предпочитане поне в човешката медицина.

В случая с ваксините Covid-19, няколко производители са използвали HEK293, за да генерират така наречените "вирусни вектори".

Това са отслабени версии на аденовирусите, причиняващи обикновена настинка, които са заредени с генетични инструкции за човешки клетки за производство на повърхностен протеин на коронавируса. Това предизвиква имунен отговор, който тялото помни, когато се сблъска с истинския коронавирус.

Три ваксини, които са в напреднали излитания, използват линии HEK293 - ваксината на Оксфорд, разработена съвместно с AstraZeneca, китайската ваксина на CanSino Biologics и руската ваксина на института Gamaleya.

Johnson&Johnson използва другата основна фетална клетъчна линия - PER.C6.

Няколко други компании, като Moderna и Pfizer, използват HEK293 за разработване на "псевдовируси" за тестване на техните лекарства.

Ваксини срещу ебола и туберкулоза, както и генни терапии, също са създадени с клетки HEK293, коментира Греъм.

"Изключително съм удовлетворен от факта, че клетките, които създадох преди близо 50 години, изиграха важна роля в многобройните постижения в биомедицинските изследвания и в производството на ваксини и лекарства", коментира професорът, който не обича да обсъжда противоречията, които периодично се появяват за техния произход.