"Фейсбук" блокира цялото медийно съдържание в Австралия след спор с правителството за плащането на съдържание, предаде "Ройтерс". Припомняме, че през януари "Гугъл" заплаши да спре търсачката си в Австралия и "Фейсбук" предупреди, че ще премахне новините от платформата за всички австралийски потребители, ако нов дигитален кодекс принуди технологичните компании да плащат на новинарските медии. Това означава, че 17 млн. австралийци няма да могат да четат новинарски статии във "Фейсбук".

"Фейсбук сгреши, тези действия ще навредят на репутацията му тук в Австралия", заяви финансовият министър Джош Фрайденбърг на пресконференция. Според него, главният изпълнителен директор на Марк Зукърбърг не е предупредил за този ход. Двамата проведоха "конструктивен разговор" в четвъртък сутринта, каза Фрайденбърг.

Австралия първа в света задължава "Гугъл" и "Фейсбук" да плащат за новини

Австралия първа в света задължава "Гугъл" и "Фейсбук" да плащат за новини

Ако не бъде постигнато споразумение, независими арбитъри ще се намесват

Австралийските медии трябва справедливо да бъдат компенсирани за използваното новинарско съдържание. Правилата в дигиталния свят трябва да са огледални на правилата във физическия свят, подчерта през декември миналата година Фрайденбърг.

Финансовото министерство обяви, че на всеки 100 долара, похарчени за онлайн реклама, 53 долара отиват за "Гугъл" и 28 долара за "Фейсбук". От "Фейсбук" спорят, че новите правила не разбират динамиката на интернета и ще навредят на всички медии, които правителството се опитва да защити.

 "Това е тревожен и опасен обрат на събитията", се казва в изявление на Хюман Райтс Уотч. Организацията остро осъди спирането на достъпа до жизненоважна информация за цяла държава през нощта. Министърът на комуникациите Пол Флетчър каза, че "Фейсбук" е изпратил съобщение до австралийците, че "на нашата платформа няма да намерите съдържание, което идва от организация, която наема професионални журналисти, която има редакторска политика, която има процеси за проверка на фактите".