Фейсбук премахна над 270 страници и акаунти, управлявани от руската Агенция на интернет изследвания (IRA), съобщи основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг.
Мярката е предприета, за да бъдат защитени от намеса изборите, които се провеждат по света.

IRA, известна още като "ферма за тролове", е свързана с приближения до руския президент Евгений Пригожин, известен още като "готвача на Путин. Тя е базирана в Санкт Петербург.

Премахнатите страници са били използвани, за да се упражнява влияние върху изборния процес в Русия и съседните ѝ страни, в които има рускоезично население.

"Тази руска агенция постоянно действаше с измама и се опитваше да манипулира хората в САЩ, Европа и Русия - ние не ги искаме във Фейсбук", коментира Зукърбърг.

Зукърбърг: Няколко години са ни нужни да разрешим проблемите

Зукърбърг: Няколко години са ни нужни да разрешим проблемите

Иска ми се да мога да разреша всички тези проблеми за три месеца или шест месеца

Той напомня, че през 2016 г. компанията му е установила, че IRA е създала мрежа със стотици акаунти, разпространяващи информация, насочена към насаждане на разделение в американското общество и манипулиране на президентските избори. Създателят на Фейсбук допълва, че оттогава са разработени подобрени инструменти за противодействие срещу намесата в избори и отстраняване на страници и профили, замесени в кампании за манипулиране на общественото мнение.

Като илюстрация на мащабите на влиянието на фермата за тролове Марк Зукърбърг посочва, че една от премахнатите страници е била четена от около милион потребители, а един от профилите в Инстаграм е имал половин милион последователи.

През следващите няколко седмици Фейсбук ще пусне инструмент, с който потребителите ще могат да проверяват дали някои от страниците, които са харесали или последвали, не се контролират от IRA.