Русия обвини "Фейсбук" в нарушаване правата на гражданите с решението си да блокира съдържанието на някои медии, информира "Ройтерс".

Това е поредният сблъсък между Москва и американските технологични гиганти.

Роскомнадзор заплаши социалната платформа с глоба от минимум 1 милион рубли (13 433 долара) и настояване да възстанови достъпа до съдържанието, публикувано от ТАСС, РБК и "Взгляд".

Федералната агенция подчертава, че социалната мрежа е блокирала съобщения, които са свързани със задържането на поддръжници на украинска крайнодясна група.

"Мисля, че това е недопустимо. Нарушава националното ни законодателство", оплака се Вячеслав Володин, председател на Държавната дума и член на управляващата партия "Единна Русия".

В съобщение Володин подчерта, че "Фейсбук" е нарушил основните права за разпространение и получаване на информация. По думите му ще бъде предложено законодателство за защита "дигиталния суверенитет" на Русия.

Няма коментар от "Фейсбук".

През декември 2020 г. бе прокарано законодателство, което позволява на Русия да налага големи глоби на платформите, ако не изтрият забранено съдържание и ограничаване на достъпа до американските социални мрежи, ако дискриминират руските медии.

"Те действат в нашата среда, но в същото време често не спазват руските закони", каза говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова пред РИА Новости.