Американската фирма производител на автомобили „Крайслер" ще обяви банкрут. Предстои компанията да подаде документи за защита от кредиторите по Глава 11 от закона за банкрутите в САЩ, потвърди на специална пресконференция американският президент Барак Обама.

Той посочи, че в Белия дом са работили „много здраво, за да бъде избегнато това", но не всички кредитори на „Крайслер" са били съгласни да участват в договорката. Президентът Обама потвърди, че „Крайслер" и „Фиат" са се договорили за партньорство след изтичането на 30-дневния срок, който са имали за споразумение.

Броят на търговците ще бъде намален, но не са предвидени съкращения в близки срокове, посочи още американският президент и призова фирмата да даде сигурност на служителите си.

Банкрутът на "Крайслер" ще бъде обявен в Ню Йорк. Екипът на американския президент Барак Обама ще продължи да работи с „Крайслер", потвърди президентът въпреки провала на преговорите между "Крайслер", финансовото министерство и частните кредитори на компанията.

Президентът на САЩ увери, че са взети всички необходими мерки за съживяване на компанията. По думите на Обама, марката има особено значение за американската идентичност, както и дълга история в американската индустрията. Барак Обама изрази надежда, че „Крайслер" ще станат „по-силни и по-конкурентоспособни".

Фактът, че „Крайслер" и „Фиат" са постигнали споразумение, не е знак на слабост, категоричен беше Обама. Партньорството ще спаси десетки хиляди работници от това да загубят работата си, поясни американският президент.

„Ако обмисляте дали да си купувате кола - купете си американска кола", призова той и изтъкна необходимостта от стимулиране на американската икономика в условията на криза.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че евентуално преминаване на компанията през процедура на банкрут може да бъде усложнено от исковете на кредиторите и дилърите в съда, които вероятно ще забавят преструктурирането на производителя на автомобили.