Филипините поискаха САЩ да се включат в съвместно военноморско патрулиране в района, обяви военен говорител на азиатската страна, цитиран от Ройтерс.

Искането е на фона на спора с Китай в Южнокитайско море.

Филипините предлагат 8 бази на САЩ

Филипините предлагат 8 бази на САЩ

Миналата година Филипините и САЩ подписаха

Външни и военни министри на САЩ и Филипините се срещнаха във Вашингтон тази седмица за втори път за последните повече от три години, за да обсъдят търговията и сигурността, фокусирайки се върху проблемите в Южнокитайско море

Предлагаме да патрулираме съвместно в района, заяви Питър Пол Галвез пред журналисти в Манила. Необходимо е по-голямо сътрудничество в Южнокитайско море, добави той.

Китай има претенции към почти цялата акватория, която се смята, че е богата на газови и петролни залежи. Пекин изгражда изкуствени острови в Южнокитайско море.

Бруней, Малайзия, Виетнам, Тайван и Филипините също имат претенции.

Манила оспорва действията на Пекин в арбитражния съд в Хага – съдебен случай, който не се признава от комунистическата държава.

Припомняме, преди няколко седмици САЩ и Филипините подписаха споразумение за американско военно присъствие на островната държава. Вчера Манила обяви, че ще предостави 8 бази на Вашингтон.