Филипините предлагат 8 бази на САЩ, където американците могат да си изградят складове с въоръжение и друго оборудване според сключения наскоро между двете страни договор за сигурност. Това заяви военен говорител, цитиран от Ройтерс.

Миналата година Филипините и САЩ подписаха споразумението Enhanced Defence Cooperation Agreement (EDCA), което гарантира на Вашингтон увеличаване на военното присъствие в бившата колония. САЩ ще могат да разполагат кораби и самолети на ротационен принцип, които ще бъдат използвани при хуманитарни и морски операции в областта на сигурността.

Расте напрежението в Южнокитайско и Източнокитайско море

Расте напрежението в Южнокитайско и Източнокитайско море

Върховният съд на Филипините

Списъкът е подготвен преди много месеци, още в началото на обсъжданията, каза говорителят пред журналисти, допълвайки, че на САЩ са предложени пет военни летища, две военноморски бази и тренировъчен лагер в джунгла.

Все още има неща за одобряване, ще проведем заключителни обсъждания в тези области, добави представителят.

Три от осемте бази са на основния остров Лусон в северната част на Филипините, включително летището „Кларк” – бивша американска военновъздушна база, и две са на западния остров Палауан, близо до Южнокитайско море.

Американците също искат достъп до три морски пристанища и летища в Лусон, включително бившата американска военноморска база Subic Bay, изтъкна високопоставен военен представител пред Ройтерс.

Миналата година именно в тази база акостираха повече от 100 американски кораба и две ядрени подводници.

В същото време китайската държавна медия „Синхуа” съобщи, че споразумението между Манила и Вашингтон само ще доведе до ескалиране на напрежението и ще доведе до ръба на война, тъй като подкопава регионалната сигурност. 

Сделката е безоснователна, защото Китай, който се придържа към отбранителна политика, никога не е притискал страна по казуса с Южнокитайско море, добави медията.