Върховният съд на Филипините обяви сключено със САЩ споразумение за сигурност за конституционно, съобщава Ройтерс.

Така то ще позволи увеличаване на американското военно присъствие в бившата колония на САЩ на фона на нарастващото напрежение в Южнокитайско море.

Пактът се разглежда като много важен за двете страни, тъй като Манила има териториален спор с Китай в акваторията за архипелага Спратли.

В 15-членния съдебен състав 10 съдии отхвърлиха, а четирима съдии приеха петиция на няколко депутати и активисти да бъде обявено споразумението Enhanced Defense Cooperation (EDCA) за неконституционно заради предаване на суверенитета на Филипините на чуждестранна сила.

Междувременно Япония обяви, че се е обърнала към Китай, че всеки чуждестранен военноморски кораб, който е навлязъл в японските териториални води поради причини, различни от „невинно преминаване”, ще бъде призован от японски патрулен кораб да напусне, информира „Франс прес”.

От японския кабинет подчертаха, че Токио е информирало Китай за решението си през ноември 2015 година, след като китайски военноморски кораби са плавали в близост до оспорвани острови в Източнокитайско море.

Допълва се, че японското правителство е одобрило този курс на поведение миналият май.

Китайското външно министерство отговори от своя страна, че Китай е готов да защити територията си, повтаряйки стандартната си линия, че оспорваните острови са китайски от „антични времена”.

В същото време ние не искаме да видим нарастване на напрежението в Източнокитайско море и сме готови да управляваме, контролираме и разрешаваме проблема чрез диалог и консултации, добави говорител на ведомството.

Японският вестник Yomiuri пише, че кораби на японските ВМС ще бъдат изпратени да предупредят китайски военноморски кораби да се изтеглят, ако достигнат на около 22 километра от оспорваните острови Сенкаку.