Въоръжените сили на Филипините получиха заповед за разполагане на допълнителни военни кораби в Южнокитайско море на фона на разрастващия се дипломатически спор около китайски риболовни кораби край спорен риф, информира АФП.

Китай има претенции към почти цялата акватория. Тази седмица САЩ обвиниха Пекин в опити за "сплашване и провокиране на други" с разполагането на риболовни кораби до рифа Уитсън.

Напрежение между Филипините и Китай в Южнокитайско море

Напрежение между Филипините и Китай в Южнокитайско море

Рифът, наричан от Манила Хулиан Фелипе

Манила призова Пекин да изтегли 183 кораба от района на рифа, който се намира на около 320 километра западно от остров Палаван, описвайки присъствието им като нарушаване на суверенната територия на Филипините.

Около 220 кораба са засечени от филипинската брегова охрана на 7 март, но информацията стана публично достояние миналата седмица. Въздушен патрул на филипинската армия над рифа в понеделник откри, че все още има 183 кораба в района.

Китай коментира, че риболовните кораби са акостирали до рифа заради лошо метеорологично време. Пекин твърди, че рифът е част от спорните острови Спратли, към които има претенции.

Говорител на въоръжените сили на Филипините съобщи, че допълнителни военни кораби ще провеждат "суверенни патрули" във водите. Той не каза дали корабите ще се доближат до рифа, и какъв клас кораби са изпратени.

Отделно Канада, Австралия и Япония изразиха тревогата си от подновеното напрежение в региона.

Рифът, наричан от Манила Хулиан Фелипе, е плитък коралов регион на около 175 морски мили (324 километра) западно от град Батараза в западната филипинска провинция Палаван. Попада в изключителната икономическа зона на Филипините.